KAKO SPIJO STARŠI

Zanimiv članek o tem, koliko spijo novopečeni starši. Baje so včasih starši več spali, prav tako je bil čas uspavanja otrok krajši. Hmm, imam par pomislekov…od kje tako točni rezultati? So morda delali statistične raziskave? Ok, danes je to kar pogosto, vendar v času naših staršev in starih staršev? Nadalje je podatek za prespane ure v eni noči, potem pa naprej navajajo kot razlog to, da danes matere hodijo v službo in nimajo možnosti nadoknaditi pomanjkanja nočnega spanca čez dan. Hja, kaj se potem šteje v prespane nočne ure-spanje ponoči ali tudi podnevi?
In pa še komentar na krajše uspavanje in boljše spanje dojenčkov v zgodovini. To nam bo potrdila večina naših staršev in tudi starejših generacij. Pa to seveda ne pomeni, da so otroci toliko lažje sami zaspali in pa spali cele noči. Pomeni le, da so bile metode z izjokavanjem bolj sprejemljive/uporabljene. Prav tako različna „uspavala“, kot npr. alkohol ali še kaj močnejšega…
Tako težko je sprejeti dejstvo, da je pač naravno, da otrok ne spi tako, kot odrasli, da se večkrat na noč zbudi in da ne zna zaspati sam. Še vedno vse preveč staršev porabi veliko dragocene energije, ko želijo ta naravni otrokov ritem prilagoditi svojim predstavam. Na tržišču so tudi danes izdelki, ki so pravzaprav blaga uspavala, sicer na zelišni osnovi, torej so naravni- sama ideja o umirjanju in uspavanju otroka z raznimi dodatki pa se mi ne zdi prav nič naravna. Celo malce strašljiva. Ali ni glavni argument, da mora otrok čimprej iz zkonske v svojo posteljico ta, da se ne bi preveč navadil spati s starši in tega potem ne bi hotel tako zlahka opustiti? Ali takšna teorija potem ne velja tudi v primeru kapljic za pomirjanje-se otrok na ritual jemanje kapljic pred spanjem ne more navaditi?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: