SUPER MAMA

Včasih me je veliko mamic občudovalo, pogosto so me spraševale kako mi uspe toliko postoriti, prebrati, kje najdem voljo za vsakodnevni tek, pa še čas za otroka, za druženje, prostovoljstvo, razna predavanja in delavnice o vzgoji in drugih temah, ki se vrtijo okoli dojenčkov in otrok, pa še za moža, kuharijo, brskanje po internetu….Dandanes je namreč precej občudovana ženska oz. mama, ki zmore vse ali vsaj marsikaj. Veliko mamic ima tako nažalost občutek, da so čez dan naredile premalo. Družba in njen vrtoglavi ritem sta v nas vtisnila globok pečat.
Zdaj me že dolgo nobena ni vprašala česa takega. V zadnjem letu je namreč moja storilnost bistveno upadla in to namenoma. To pa zato, ker se je precej spremenila moja notranja podoba super mame, prav tako pa moj seznam pravic, dolžnosti in prioritet. Zadnje čase se počutim bolj mirno, bolj srečno, bolj spočito…in predvsem res uživam z Lu.
Dovolim si zaspati skupaj z njo, dovolim si zjutraj pozno vstati, kdaj ne skuhati kosila, kdaj gledati tv… in počutim se vedno bolj super.
Moja nova super mama je preprosto tista, ki je iskrena do sebe. Če se odloči ostati doma z otroci je to zato, ker jo to resnično osrečuje. Če se vrne v službo, ima za to tehtne razloge, vsekakor pa ne zato, da „se spočije“ od domačih obveznosti. Super mama je nenehno v stiku s svojim otrokom in se nanj odziva. To ne pomeni, da postane njegova sužnja in ustreže vsaki njegovi muhi. Zmožna je prenehati brati knjigo sredi stavka, odditi s sestanka ali odpovedati pomemben dogodek v službi, če začuti, da jo otrok res potrebuje. Izraz „materinstvo ji je na prvem mestu“ se mi ne zdi najbolj posrečen. Bolj pomemno je, da materinstvo prepleta vsa področja ženske in se z njimi zliva. Ne moremo biti mama le nekaj ur na dan.
Mame, ki so samo zamenjale področja delovanja, so pa ostale enako strorilnostno naravnane v mojih očeh niso več supermame. Supermame so tiste, ki si upajo izstopiti iz vrtiljaka togih urnikov, norm, metod in načrtov in doživijo otrokovo brezčasje.

Mimogrede, danes sem prebrala, da imajo otroci mam, ki se več smejijo manj pogosto ekceme. Med smejanjem se namreč tvori in v mleko izloča melatonin, pomanjkanje le-tega pa je velikokrat povezano s pojavom ekcemov. Supermame so preprosto tiste, ki se z otrokom počutijo super.

Komentiraj